Међународни дан писмености

У нашој библиотеци смо обележили 8. септембра Међународни дан писмености.

Организација УН за образовање, науку и културу УНЕСКО, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године у циљу да се сваке године, бар на тај датум, истакну важности читања и писмености у животу појединца и друштва у целини.
Подаци говоре да је у свету око 900 милиона неписмених људи. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише, а две трећине од тог броја чине жене. Према подацима којима располаже Унеско, чак 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило.

У Србији је нешто мање од 14 одсто популације, односно око 850.000 становника, без дана школе или са неколико разреда основне школе.
Резултати пописа из 2012. године показали су да је број неписмених људи у Србији преполовљен у односу на попис из 2002. године и сада их има око 165.000, од којих више од 80 одсто чине жене. Писменост у Србији годинама уназад је на незадовољавајућем нивоу.

На часовима српског језика смо организовали радионице посвећене важности писмености и читања. Ученици од петог до осмог разреда су писали зашто им је важно читање, шта се све може постићи. Разговарали смо о врстама писмености, о почецима писмености код Словена. Организовали смо и квиз „Како се пише?“ у коме су се ученици по групама такмичили и подсетили се неких правописних правила и на крају су направили пано „Читањем ја могу да…“

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s