Током месеца септембра највише књига су позајмљивали ученици осмог и петог разреда. Такође, највреднији у читаоници су били осмаци.

DSC_6261

Најчитанији аутор је Милован Витезовић од домаћих писаца и Џеронимо Стилтон од страних.

Ученици шестог разреда су најчешће позајмљивали лектиру Српске народне епске песме. Наши најмлађи читаоци, другаци су читали Пушкинову Бајку о рибару и рибици, а трећаци књигу На позорници.

ИЗАБРАЛИ СТЕ У СЕПТЕМБРУ…

Џеронимо Стилтон је једна од најпродаванијих дечјих књига. Књиге су почеле излазити од 2000. године у Италији и брзо постале једне од најпопуларнијих књига за децу. Преведене су на 35 језика. Иако је као име аутора наведен Џеронимо Стилтон, књиге је, у ствари, написала Елизабета Дами.

cetiri_misa_na_divljem_zapadu_1
Џеронимо Стилтон је миш који живи у граду по имену Нови Мишоград. Он ради као новинар и уредних „Мишјих новости“. Он има сестру Теу, рођака Траполу и сестрића Бенџамина. Иако је миран живот нешто што он највише воли, ту су мистерије и авантуре. По овој књизи је направљена и цртана серија.
Ове књиге садрже шаренило илустрација, духовите реплике, подстичу на размишљање.
Књиге не само да поспешују машту и образују један нови свет у којем ће дете пронаћи разоноду и забаву, већ су и веома поучне. Њихова дидактичка страна лежи у проповедању моралних вредности од велике важности за децу у том узрасту. Миш Џеронимо, кроз своја дела провлачи питања пријатељства, породице, љубави, пожртвованости, вредновања врлина, храбрости и других лепих особина.

Милован Витезовић српски писац, дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, сада професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уме6386073тности. Пише песме, романе, есеје, критике, афоризме, филмска и ТВ сценарија. Објавио је око педесет књига у преко двеста издања; заступљен је у преко педесет антологија српске и светске поезије, прозе, књижевности за децу, афоризама, фантастике и телевизијских драма. Објавио је више од 40 књига у преко 180 издања. Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери.

Најважнија дела су: Шешир професора Косте Вујића, Лајање на звезде (28 издања), Милена из Кнез Михаилове, Света љубав, Хајдук Вељко Петровић, Европске године кнеза Милоша, Чарапе краља Петра, Симфонија Винавер, Синђелић се са сунцем смирио, Принц Растко, Бурлеска у Паризу, Кад је невен био сунце, Госпођица Десанка.