Током месеца октобра највише књига из библиотеке су позајмљивали ученици шестог и осмог разреда. Вредно је поменути и најмлађе ученике, који су били чести посетиоци. Иако можда и не знају сва слова и нису почели активно да читају, прваци су долазили да позајмљују књиге. Библиотекарка им је свесрдно помагала у избору сликовница и књига, примерених њиховом узрасту. Најчитанији аутори су били Десанка Максимовић и Јован Јовановић Змај, од домаћих писаца, и Луиз Ренисон од страних.

ИЗАБРАЛИ СТЕ У ОКТОБРУ…

Десанка Максимовић је рођена 1898. године у Рабровици, код Ваљева. Отац Михајло био је учитељ рабровичке основне школе, а мајка Драгиња ћерка бранковачког свештеника. Основну школу завршила је у Бранковини. У Ваљеву је завршила гимназију, а Први светски рат прекинуо је школовање. Године 1919. матурирала је у Ваљевској гимназији. После матуре уписује студије упоредне књижевности, опште историје и историје уметности на Филозофском факултету у Београду. У Београду 1920. године почиње да излази књижевно-политички часопис „Мисао“ који објављује прву Десанкину песму „Једна смрт и питање“. Касније је Десанка постала стални сарадник часописа. Многи су још тада Десанку сматрали песником љубави, младости и ведрине, песником земаљских лепота и плодова. Сва дела написана су топло и искрено, непосредно и осећајно.

9568_1Прадевојчица – Роман наше познате песникиње о праисторијској цивилизацији, животу, обичајима и односима. На изразито романтичан начин описује животни пут девојчице Гаве, ћерке пећинског сликара и ловца Врача. Становници насеља Белих Пећина имали су необична веровања и обичаје, и живели искључиво од лова, а њихови највећи страхови појављују се када наиђе глад. Девојчица Гава, вредна и одговорна за своје године, али и префињена уметничка душа, проналази малу тајну пећину и тамо ствара своја уметничка дела. После смрти дечака Бука, Гава је изузетно тужна, али појављивање Непознатог мења њен и живот осталих становника Белих Пећина.

Луиз Ренисон живи у Брајтону, за који каже да је енглески Сан Франциско, осим што нема сунца, Американаца, моста Голден Гејт и земљотреса. Након успеха аутобиографске представе Стиви Вондер је осетио моје лице, почела је да пише текстове за многе комедије. Прославили су је романи о Џорџији Николсон. У два романа о откаченом свету једне тинејџерке и њених пријатеља, Ренисон износи свакодневне трауме и перипетије одрастања, не заборављајући да се осврне ни на један детаљ у описивању живота девојке која одраста. Луиз Ренисон за себе каже да пише веома брзо јер нема превише времена. И заиста је у праву, будући да ради као колумниста неколико дневних листова и има свој радио шоу на BBC-ју. http://www.georgianicolson.comda_me_sada_neko_vidi-luiz_renison_v

Романи о адолесцентским проблемима које сте бирали су Да ме сада неко види и Љубав је веома панталоничаста ствар.

 ljuuubav_je_veoma_pantalonicasta_stvar-luiz_renison_v