У току месеца новембра најактивнији су били ученици ПЕТОГ разреда. За сваку похвалу су и наши најмлађи читаоци, који су били радо виђени у читаоници. Поред лектире, ученици су бирали авантуристичке и историјске књиге, као и романе за тинејџере. Овог месеца су посебно издвојили италијанског писца Луку Новелија.

ЛУКА НОВЕЛИ
novelli02cПисац и ликовни уметник, аутор књига из области науке и природе. Превођен је широм света. Десет година је уређивао часопис за графику и дизајн Г&Д. Сарађује са Италијанском радио-телевизијом (РАИ). Добитник је више италијанских и међународних награда, међу којима и Андерсенове за 1984. и 1990. годину. Дела: Галилеј и први рат звезда, Леонардо и перо које је цртало будућност, Ајнштајн и временске машине, Архимед и његове ратне машине, Дарвин и истинита прича о диносаурусима. 

ЛЕОНАРДО И ПЕРО КОЈЕ ЈЕ ЦРТАЛО БУДУЋНОСТ
Изузетно подстицајно штиво за младе генијалце свих узраста!
Из ове књиге млади читалац ће сазнати мноштво детаља delfi_leonardo_i_pero_koje_je_crtalo_buducnost_luka_noveliи чињеница о славном сликару, архитекти, филозофу, истраживачу и проналазачу из периода Ренесансе. Леонардо нам прича о свом детињству, годинама учења и развоја, бројним генијалним идејама и замислима, ривалству са Микеланђелом и о још много чему. Да је његов рад одмах био правилно схваћен, систематизован и објављен, цивилизација би садашњи ниво развоја достигла неколико векова раније. Можда би Наполеон летео авионом и можда бисмо већ стигли до свих планета Сунчевог система. Изумео је мноштво предмета које и данас користимо, попут контактних сочива и оклопних кола. Свакако вредна књига о најпознатијој личности која је својим значајем постала синоним за свеукупни истраживачки дух човечанства. (http://dereta.rs)