„Књиге су најћутљивији и највернији пријатељи; оне су најдоступнији и најмудрији саветници и оне су најстрпљивији учитељи!“

Чарлс Вилијам Елиот

the-philomath-chelovek-knigi-829

Сигурно је свако од вас себи говорио „Треба више читати књиге“. Око вас је море информација, које желите да добијете и сва та искуства која хоћете да стекнете. Расплињавате се читањем да би постали бољи родитељ, пријатељ, сарадник, шеф, писац или предузимач. Желите да се удубите у причу, која вас обузима и да сагледате свет са потпуно нове тачке гледишта. Знате да много тога добијате читањем књига.
Али, када се вратите кући, после дугог дана, падате у искушење – укључујете телевизор док лежите на троседу, одлазите на Фејсбук и гледате смешне сцене на Јутјубу. Нисте се ни осврнули, а већ је време за спавање. Данас једноставно није остало времена за читање.
Ако сте се препознали, немојте се нервирати. Нисте једини. Истраживање, спроведено у Америци, показује да је само половина одраслог становништва прочитала 5 или мање књига за последњу годину. Само не би требало тако да буде.

Увек носите књигу са собом
Када све време носите књигу са собом, мања је вероватноћа да ћете „висити“ на телефону или да ћете се занети у мислима, чекајући негде у реду. Ако будете чекајући проводили време за књигом, онда ће се број књига, које ви прочитате, битно увећати.

SONY DSC

Одвојите време за читање пред спавање
Десет или петнаест минута читања пред спавање је добар начин опуштања после напорног радног дана.

Наспавајте се
Помислићете да овом савету овде није место. Зато дозволите да објаснимо. Многи људи желе да читају у метроу или возу, док путују на посао, али уколико се ноћу нису наспавали, они наравно, одлучују да дремну. Ако сте се добро одморили, можете искористити време у путу за веома важно читање.

Пратите прстом или оловком док читате
При читању ваше очи „скачу“ од једне речи до друге (често већ прочитане) – то је природно. На тај начин, ви стално говорите својим очима где сте се зауставили. Само овај савет може помоћи да увећате продуктивност вашег читања за неколико пута.

Користите „читач“e-kniga електронских књига
Можете подесити себи величину слова, можете пребацивати књигу на неколико апарата, можете издвајати текст и правити забелешке, а најважније, све те ствари (и многе друге) можете радити једном руком. То је тако згодно, када се возиш у препуном аутобусу или трамвају и једном руком се држиш за рукохват.

Купујте аудиокњиге
Ако више волите читање „ушима“, ова варијанта је идеална за вас.

Читајте по једну књигу
Ма колико примамљиво изгледало, покушајте да се концентришете на ону књигу коју читате у том тренутку, тако ћете добити много више користи од сваке књиге.

Записујте наслове књига које сте већ прочитали
Веома је узбудљиво посматрати како временом тај списак расте и попуњава се. Он ће вас такође инспирисати да идете напред и да наставите са читањем.

Направите списак књига које желите да прочитате
Тај списак је симбол оних знања која хоћете да добијете у будућности. Бацајући поглед на списак с времена на време и допуњујући га, мотивисаћете себе на даље читање!

Читање књига је као хемијска реакција. Никада нећете бити она особа, која сте били пре прочитане књиге, јер нас књиге уче, подстичу и формирају. Надамо се да ће вам ови савети помоћи да постанете бољи уз помоћ добрих и занимљивих књига.

Превод с руског С. Маријанац
Извор http://www.adme.ru/tvorchestvo-pisateli/kak-chitat-bolshe-456755/ © AdMe.ru